top of page

Stress blandt lærere i folkeskolen

Opdateret: 8. jun.


Det er ikke kun børnene, der kan opleve mistrivsel og stress i folkeskolen.

Omsorgstræthed og stress hos lærere er også udbredt.

Det er vigtigt, at lærere trives på arbejdspladsen for at kunne yde deres bedste i undervisningen, fordi lærernes overskud og arbejdsglæde direkte påvirker elevernes læring og trivsel. Derfor er lærernes trivsel og arbejdsglæde ligeså vigtig som børnenes.


Vigtige faktorer for at forebygge stress blandt lærere:

·        et godt arbejdsmiljø

·        tid til at udføre opgaverne

·        støtte fra ledelsen,

·        at undervisningsmaterialer er tilgængelige

·        muligheder for faglig udvikling


Elementerne på listen er ikke altid tilstede. Derfor bliver det vigtigt, at den enkelte lærer bliver støttet og får redskaber til at navigere i et komplekst arbejdsliv.


Konsekvenserne af manglende trivsel blandt lærere kan være alvorlige og have negativ indvirkning på både lærernes trivsel og dermed elevernes læring. Når lærere oplever lav trivsel, kan det føre til højere stress niveau, mindre motivation, øget sygefravær og til og med udbrændthed. Det kan igen resultere i reduceret kvalitet i undervisningen, dårligere relationer mellem lærere og elever, samt lavere faglige præstationer blandt eleverne.


Omsorgstræthed og stress blandt lærere

Udbrændthed, relationstræthed eller omsorgstræthed er flere ord for samme tilstand. Tilstanden er kendetegnet ved, at du har et job, hvor du vedvarende konfronteres og håndterer andres følelser. Du bruger dig selv fuldt ud og har andre opgaver samtidig fx undervisning, dokumentation, mødeaktivitet, samarbejde med kolleger og andre samarbejdspartnere. Hvis du ikke har de rette arbejdsbetingelser, bliver du presset og føler måske, at du ikke udfører en eller flere af dine opgaver tilfredsstillende. Det kan give stress blandt lærere i folkeskolen.
stress lærer folkeskolen
stress lærer folkeskolen

Er du lærer og i tvivl, om du er på rette hylde? Om du kan holde til jobbet? Om du har muligheder for at ændre dit job til det bedre?


Tankerne blandt lærerne på lærerværelserne kan være mange. Når tankerne bliver for mange, kan det være vanskeligt at holde overblikket og fokus på dig selv og kerneopgaven. Stress og omsorgstræthed kan tage over og arbejdsglæden mindskes. Det holder ingen medarbejdere til i længere tid.


Få hjælp til at forebygge stress og mistrivsel. Bliv bedre til at holde fast i dig selv og dine kompetencer. Få sorteret i tankerne og bliv klar på, hvad du kan ændre på, og hvad du må acceptere på arbejdspladsen. Bliv tydelig omkring, hvordan du har det overfor ledelse og kolleger. Læg en plan for dit arbejdsliv her og nu samt på længere sigt. Find balancen mellem privatliv og arbejdsliv og hold fokus på din trivsel som lærer.


Du kan ikke ændre de overordnede arbejdsforhold, men du kan starte med at hjælpe dig selv. Læs meget mere her:https://www.rikkekaalund.dk/trivsmil


 

44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page