top of page

Mistrivsel eller livskrise hos børn og unge - hvad er forskellen?

  • Forfatters billede: Rikke Kaalund
    Rikke Kaalund
  • 13. maj
  • 3 min læsning

Livets udfordringer og de følelser, der følger med, kan være svære at skelne mellem, især når det gælder børn og unge. To begreber, der ofte forveksles, er mistrivsel og livskrise. Mens de begge kan have en dybtgående indvirkning på et barns eller en ungs liv, er det vigtigt at forstå forskellen på dem og erkende, at livskriser er en naturlig del af udviklingen.


Hvad er mistrivsel?

Mistrivsel refererer til en generel følelse af utilfredshed, ubehag eller ulykkelighed over en længere periode. Det kan skyldes en række faktorer såsom mobning, familiekonflikter, akademisk pres eller psykiske problemer. Mistrivsel er ofte forbundet med vedvarende negative følelser og kan føre til nedsat livskvalitet, reduceret selvværd og i nogle tilfælde psykiske lidelser. Det er vigtigt at tage mistrivsel alvorligt og søge hjælp, hvis nødvendigt, for at sikre, at barnet eller den unge får den støtte, der behøves.


Hvad betyder livskrise – og hvorfor er det mere præcist end mistrivsel?

En livskrise derimod, er en naturlig og ofte kortvarig fase i et barns eller en ungs liv, hvor de står over for betydelige udfordringer eller ændringer. Livskriser kan opstå i forbindelse med overgange som at starte i skole, puberteten, eksamener, flytning eller tab af nære relationer. Det kan være kærestesorger, følelse af ensomhed eller måske utryghed ved at skulle fremlægge i skolen. Selvom livskriser kan være smertefulde og forvirrende, er de en integreret del af den menneskelige udvikling og bidrager til at forme vores identitet og modstandskraft.

Et af problemerne er at både børn, unge og voksne har fået et sprog for de følelser, der kan være i en livskrise. Vi kalder det angst, stress, depression eller andet. De ord kalder på, at vi kan få hjælp af nogen uden for os selv, og at der skal handles på følelserne af fagfolk. Det mener jeg langt fra altid er tilfældet.

Vi skal acceptere livskriserne. Vi oplever dem alle. Vi skal lære af dem og lære at navigere i dem. De er ok – de er her for at lære os noget.


mistrivsel trivsel børn og unge livskrise
Ked af det

Livskrise som naturlig udvikling

Det er afgørende at anerkende, at livskriser er naturlige og nødvendige for børn og unges udvikling. Gennem livskriser lærer de at navigere i modgang, udvikle problemløsningsevner og opbygge følelsesmæssig styrke. Disse oplevelser forbereder dem på de udfordringer, de vil møde i voksenlivet og hjælper med at forme deres karakter og livssyn.


Diagnose som forståelse og forklaring

I vores moderne samfund er der en tendens til at sygeliggøre livets udfordringer og give diagnoser, når børn og unge oplever vanskeligheder. Selvfølgelig er det vigtigt at være opmærksom på alvorlige psykiske problemer og søge professionel hjælp, når det er nødvendigt. Men det er også vigtigt at flytte fokus og erkende, at livet må gøre ondt, og at det er en naturlig del af at vokse og udvikle sig.


Behov for nye ord og begreber

For at ændre vores opfattelse af livets udfordringer, er der brug for nye ord og begreber, der kan beskrive, når livet gør ondt. Ord, der ikke automatisk peger på sygdom, men i stedet anerkender de naturlige følelsesmæssige udsving, der følger med at være menneske. Ved at ændre vores sprog kan vi skabe en mere nuanceret forståelse af børn og unges oplevelser og støtte dem på en sundere måde gennem deres udvikling. Som det første foreslår jeg at vi taler meget mere om:


·        Livskriser

·        Svære følelser

·        At føle sig anderledes

·        Naturlig menneskelig udvikling

·        Pres udefra

·        Usikkerhed indefra

. At være ked af det


I langt de fleste børn og unges liv er følgende ord ikke relevante:

·        Stress

·        Angst

·        Depression


Forståelsen af børn og unges følelser - trivsel og mistrivsel

At forstå forskellen mellem mistrivsel og livskrise er afgørende for at kunne støtte børn og unge på den mest hensigtsmæssige måde. Livskriser er naturlige, nødvendige og en del af den menneskelige udvikling. Ved at anerkende dette og ændre vores sprog og opfattelse, kan vi hjælpe børn og unge med at navigere gennem livets udfordringer med styrke og forståelse.

 
 
 

Comments


Coach Rikke Kaalund, 8541 Skødstrup Tlf: 5052 3268 CVR nr: 42352055 Persondatapolitik

bottom of page